tirsdag 24. september 2013

Vinduer satt inn og legging av bordkledning i gang

I går ankom vinduene til hytta - med unntak av fem stk vinduer som skal ligge helt opp til skråtaket, i fronten og til hver av sidene   Disse fem vinduene ble det først tatt mål av etter at vindushullene var laget. Dermed senere bestilling og senere leveranse. Til tross for noen manglende vinduer var det likevel spennende å dra på hytta i dag, 24 september. Foreløpig hoveddør var satt inn, likedan alle vinduene på inngangsnivået. Dermed måtte vi bruke nøkkel for å komme oss inn i hytta - som inntil nå har vært åpen både gjennom døråpninger og mange vindusåpninger.

 
Mange store vinduer mot utsikten. Oppe under taket kommer det trekantvinduer
 
 
Spisestue-hjørnet med kjøkkenutgang
 
 
Vinduer satt inn, legging av bordkledning i gang
 
 
Stuevinduene sett innenfra
 
 
Soverom. Det skal bli plass til en 1,40-seng nede og en smalere
køyeseng oppe. Et eget lite vindu til hver seng
 
 
 
Soverom med stort liggende vindu mot utsikten
 
 
I dag, onsdag 25 september, var mer av hytta bordkledd. Det ser ut til å bli bra. Riktignok er det foreløpig en litt spesiell farge siden bordkledninga er trykkimpregnert, og dermed lys grønn. Dette blir bedre når vi en gang får beiset/malt hytta. På nåværende tidspunkt tenker vi oss en ganske mørk grå farge på veggene, med hvite vinduer og evt. hvite innramminger. 
I dag fikk vi dessuten en litt negativ overraskelse: Fem av vinduene som er satt inn, må byttes. De har en litt annen utførelse i den horisontale inndelingen enn de andre har. Dermed går det mer tid. Vi får håpe at det går raskest mulig og at de leveres sammen med trekantvinduene som ennå ikke er levert.
Ellers var det artig at våre gode hyttenaboer i dag fikk tømrere til å begynne oppsetting av deres Saltdalshytte. Der går det fort unna, alle fire veggene reist opp på noen timer. Denne hytta blir liggende ca 80 m skrått foran oss og en god del lavere. Vi beholder utsikten fullt ut.
 
 Noen bilder fra arbeidet med bordkledningen:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


onsdag 4. september 2013

Hytta tar form - for fullt

I dag, 4. september, var det virkelig store og synlige endringer på hytta: De to dragerne i taket på langs av hytta samt en enkeltdrager i framstikket framover, er montert. Dessuten er mange av sperrene lagt opp og festet. Dermed fikk vi et godt inntrykk av plassen og takhøyden på hemsen. Konklusjon: Dette blir bra. Mellom de to dragerne går alle voksne oppreist med god margin uten å nå i taket. Selvfølgelig skrår taket raskt ned til sidene, men her skal det være sitteplasser/sengeplasser. Da kan taket gjerne være lavere. Nedenfor noen bilder som viser hvordan det så ut 4.sept. 2013:

 
 
Sett fra innkjørselen på baksiden av hytten
 
 
Her er fronten sett skrått forfra
 
 
 
 

En del taksperrer mangler på denne delen av hytta
 
 
Retning: fra sørvest
 
 
Sett fra spisestua skrått opp mot hemsen
 
 
 
Slik blir hytta synlig når vi kommer kjørende opp i hyttefeltet

 
 
 
Høsten er kommet, men heldigvis holder været seg bra om dagen. Bortsett fra litt regn noen kvelder og netter har det vært fint vær hele tiden så langt under oppsetting av reisverket. Forhåpentligvis fortsetter dette til undertaket (kraftige asfaltplater) er lagt. I dag har tømrerne montert resten av sperrer og gradsperrer. Framstikket som omfatter fremste del av stua tar form
 
 
 
Taksperrer nettopp montert her
 
 
De siste taksperrene i fronten må monteres
 
 
---- og her er de på plass
 
 
Et bilde tatt skrått nedover fra en høy jordhaug på nabotomta som graves ut


 

 
Gulvet på hemsen er lagt, og etter at alle taksperrer er montert får vi et inntrykk av hvordan hemsen
kommer til å bli:
 
Store trekantvinduer her skal gi bra utsikt fra hemsen
 
 
Sidelengs utsikt fra hemsen, foreløpig inn i naboens jordhauger
 
 

Her blir hemsen åpen ned til kjøkken/spisestue, og trappa kommer opp her
 

 
 
Slik blir hytta liggende i terrenget sett nedenfra
 
 
 
De første takplaten er lagt
 
 
 
 
Kjekt å komme på hytta 9. september: Nå er taket tett, nå kan det regne så mye det vil uten at det fylles opp med vann innvedig - og nå kan materialene få lov å tørke.
 
 
 
Overbygd inngang mangler ennå
 
 
 
 
Regntett tak
 
 
 
 
Taket skal etter hvert få Decra - grå antikk
 


 
Vi velger Decra tak siden vi synes det gir et mer livfullt og ikke så flatt tak som pappshingel. Decra gir "takstein-look". Dessuten sies det at Decra tak skal tåle svært sterk vind -  og sterk vind må vi regne med av og til. Ulempen er at Decra ikke er spesielt billig.
Når det gjelder farge, kom vi ganske snart fram til at grå antikk både er fint og den mest nøytrale fargen for en hytte som ligger litt oppe i skogen. (Selvfølgelig kunne torvtak, evt. tretak, vært gode alternativer, men vi, og i hvert fall jeg selv, liker godt Decra) Det vi funderte mer på var hvilken farge vi skulle ha på takrenner, taknedløp og annet blikkbeslag: Svart, hvitt, ubehandlet aluminium evt. andre alternativer. Vi endte opp med å velge svart på alt, bortsett fra beslagene over og under vinduene. De må være hvite slik som vinduene selv. Vi tenker oss at selve hytta skal få en relativt mørk grå farge og da bør svarte takrenner/taknedløp/beslag ta seg bra ut?

 
Grå antikk Decra blir lagt på taket
 
 
En stor del av takflaten på baksiden har fått Decra
 
 
På denne delen av taket gjenstår det mest, foreløpig
 
 
 
Været holder seg fortsatt svært bra, kun en dag med regn på lange tider. Det gjør arbeidet for tømrerne både lettere og triveligere. Decra-tak med ark på begge sider betyr mye arbeid. Torsdag 19. september ble taket helt ferdig, inkludert snøfangere, aluminiumsbeslag og takrenner. Snøen hadde vel holdt seg på Decra-taket uten snøfangere, men med takvinkel på 35 grader er det visst regler som krever det. Bildene nedenfor viser siste del av takarbeidet.